Supporterkultur inom brännbollen

När man hör brännboll kanske man främst tänker man kanske på något man främst brukade ägna sig åt på idrottslektionerna under skoltiden. I Umeå har dock brännbollen utvecklats till något mer än så.

I början av sommaren anordnas VM i bränboll i Umeå. Det är en turnering med anor långt tillbaka och med sin bakgrund som studentevenemang har det länge varit en otroligt publikfest.

Något som länge varit ett av brännbollsyrans kännetecken är den publikfest det är. Många lag som deltar är ofta utklädda och har ibland stora supporterskaror i släptåg.

Paralleller kan dras till fotboll där supporterkulturen länge varit väldigt påtaglig. Att klä sig i speciella färger och heja fram sitt lag på plats har länge varit vanligt inom fotbollen och fotbollsfans världen över förenas i sin kärlek till sporten.

En liknande utveckling kan ses hos brännbollen där många lag byggt upp supporterklubbar som är på plats och hejar fram laget under denna fullspäckade helg. Att vara på plats och se de fantasirika sätten att heja fram sitt lag är en upplevelse i sig.

Man kan tycka att detta är ett långt steg bort från de brännbollsmatcher man spelade på skolgården som barn men likheterna är fortfarande fler än skillnaderna.

Reglerna är i princip detsamma som man kommer ihåg de, vilket också gör att de flesta kan vara med. Det är nog detta som är en del av turneringens storhet. Bredden.

Oavsett om man är ett lag som satsar för seger eller om man är ett lag som bara vill vara med för att klä ut sig till superhjältar så finns det plats på brännbollsyran.

Vad väntar du på? Klart du ska vara med!