MLB

MLB står för Major League Baseball och den organisation som har ansvaret för alla matcher som anordnas på högsta nivån i professionell baseball i Nordamerika.

Till skillnad från de flesta andra organisationer har MLB en förvånansvärt stort inflytande på den professionella baseballen som spelas i Nordamerika. Detta inflytande kommer faktiskt från högsta domstolen i USA där man 1922 förkunnade att baseball inte lyder under de konkurrenslagar som finns i landet. De sköter alla tv- och spelaravtal, alla spelprogram och PR. Men de utser även domarna till sporten och sköter Baseball Hall of Fame genom en stiftelse.

Strukturen på baseball är som följer: det finns två separata ligor, American League och National League. Varje liga har 15 lag var och dessa är sedan uppdelade i tre olika regioner per liga, East, Cental och West.

Just nu sänds sporten internationellt via ESPN, ett avtal som MBL slöt med tv-bolaget 2012 och var värt 5,6 miljarder dollar, det är det största avtalet av sitt slag som MLB någonsin gjort sedan de grundades 1903. Detta avtal sträcker sig från 2014 till 2021.

Även om MLB spelas nästan uteslutande i USA så är mer än en fjärdedel av spelarna där födda i andra länder. Bland dessa är det Dominikanska republiken och Venezuela som producerat flest professionella baseballspelare.

Baseball finns ju inte i någon större utsträckning i Sverige, men det finns faktiskt ett antal lag runtomkring landet. Många vet nog inte att Sverige faktiskt har ett landslag i baseball och har deltagit i världsmästerskapen i baseball ett par gånger.

Just nu är säsongen inne i sitt sista skede, den började 5 april och pågår till 4 oktober, under denna tid är det 162 matcher som spelas av sammanlagt 30 lag.