Baseball

Det närmaste man kommer brännboll inom professionell sport är helt klart baseball, denna sport är något vi förknippar väldigt mycket med just USA och med all rätt. Sporten är väldigt stor där och har varit det mycket länge.

Den första stora vågen av baseballs popularitet var under 1850-talet då journalister hade börjat kalla sporten för USA:s nationalsport och amerikanernas favoritaktivitet. Redan 1876 grundades National Leauge of Professional Baseball Clubs, som vardagligt bara kallas för National League. 1903 startade även en annan liga, Major League Baseball, som är den mer kända av de två ligorna, både i och utanför USA.

Precis som i brännboll är det två lag som tävlar mot varandra i Baseball och lagen turas om att slå och fånga bollen. Men det finns naturligtvis stora skillnader i hur spelet faktiskt går till. I brännboll kastar man ju upp bollen själv när man ska slå den, men i baseball är det en från motståndarlaget som kastar bollen, denna position kallas för pitcher och han jobb är att kasta bollen så att motståndaren missar att slå den. Bakom slagmannen sitter ännu en person, kallad catcher, vars jobb det är att fånga bollen när pitchern kastar den. Bollen måste dessutom fångas inom ett visst område annars får slagmannen gå direkt till den första basen.

Baserna är också stor skillnad från brännboll. Varje bas bemannas nämligen av en spelare som kan slå ut motståndare genom att, med boll i hand, röra den innan de hinner röra basen, representerad av en platta. Så precis som i brännboll är det ju därför bra att slå iväg bollen så långt som möjligt. Men medan man oftast inte har några gränser på hur långt man kan slå bollen i brännboll har de vad som kallas home runs i baseball. Eftersom professionell baseball spelas på arenor kan ju inte spelarna springa hur långt som helst för att hämta bollen, så slår en spelare bollen så att den hamnar uppe på läktarna är det en home run, slagmannen och alla dennes medspelare kvar ute på plan kommer därför att springa runt till sista basen och ge sitt lag poäng.

Trots att inte baseball har så många utövare i Sverige kan man fortfarande se sporten på tv tack vare att man kan få tag på amerikanska tv-kanalen ESPN och liknande. Man kan även spela på sporten genom svenska spelsajter om man så vill.